- Programmabegroting 2015

From GBV

Financiën

Raadsvergadering Leden:Raadsvergadering 2014/11/10
Behandelaar Ad Strack van Schijndel
Onderwerp bijdrage
Soort bijdrage
Onderwerpen
Datum
Publiceren
Samenvatting


Eerste termijn

Voorzitter,

Allereerst wil ik namens Gezond Burger Verstand de complimenten maken voor deze heldere en compacte begroting. Dit jaar worden er op dit gebied goede stappen gezet. De eerste is het transparanter maken van de gemeentelijke begroting. Het college zegt dat belangrijk te vinden en geeft daar ook invulling aan. Voor Gezond Burger Verstand is inzicht in wat de gemeente doet en waar ons geld naar toe gaat, van het grootste belang. Het is ook de basis voor een heldere discussie over wat we belangrijk vinden en waar we onze muntjes gaan leggen. Natuurlijk zijn we er nog niet, dus ik zou zeggen, ga zo door.

Een tweede positieve ontwikkeling, die ook bijdraagt aan helderheid is dat de speerpuntdossiers nu concreet zijn benoemd. Het is voor de gemeente belangrijk dat er keuzes worden gemaakt. Je kunt immers niet alles.

Voorzitter, bij de speerpuntdossiers willen we even stilstaan. We willen graag het college helpen bij het aanscherpen van de speerpunten.

De drie transities staan als speerpunt buiten kijf. Wat bij de drie transities natuurlijk wel uitermate belangrijk is de komende jaren, is de transparantie voor wat geld en maatregelen. Wat Gezond Burger Verstand zijn drie zaken belangrijk:

  • In de eerste plaats een verdere uitwerking van de grote posten die nu nog in de begroting staan. Waar gaat het geld naar toe.
  • Daarnaast willen we de komende jaren precies weten wat er met het geld dat begroot was voor een bepaald product, inclusief het extra geld dat we van het rijk krijgen, gebeurt. Dus als het college besluit om participatiegeld over te hevelen naar stimulering van de economie, willen we daar graag zicht op hebben. En als de gemeente besluit om geld dat bespaard wordt op huishoudelijke hulp te gebruiken voor onderhoud aan wegen, willen we dat graag weten.
  • In de derde plaats willen we bij de transities nog scherper wat de doelstellingen zijn, hoe we die gaan bereiken en in welke mate die doelstellingen bereikt zijn. Ons beeld is dat dat aardig op orde is als het gaat om participatie, maar in de jeugdzorg en WMO zijn nog grote stappen te maken. Daar weten we nog onvoldoende wat onze nieuwe cliënten zijn en wat we voor hen moeten betekenen. Juist op deze terreinen is inzicht en helderheid belangrijk, zodat we zo efficiënt mogelijk iedereen goed kunnen helpen. Als we dat niet goed regelen, zal de uitspraak dat we niemand in de kou laten staan een loze kreet blijken te zijn.

Voorzitter, terug naar de speerpunten. De volgende is de ontwikkeling van de binnenstad. Voorzitter, we hebben eigenlijk één verzoek aan het college: schrap het gekeuvel en kom scherper tot de kern van de zaak. De binnenstad speelt een belangrijke rol voor de bewoners van de gemeente op het gebied van voorzieningen, winkelen en uitgaan. Tegelijkertijd verandert er veel op deze terreinen. Waar het om gaat is dat we voor de lange termijn een visie hebben en voor de korte termijn helderheid wat er concreet moet gebeuren. Uit het speerpuntdossier blijkt nog het een, nog het ander. Hoogstens het besef dat er iets moet gebeuren. Dat vinden we voor dit speerpuntdossier erg mager, voorzitter.

Huisvesting Mgr. Frenckencollege is een heldere keuze, voorzitter. Daar kunnen wij mee uit de voeten.

Ontwikkeling prio-buurten en Weststad. Voorzitter, Gezond Burger Verstand gaat ervan uit dat er de komende jaren veel geld nodig zal zijn voor de kwaliteit van de openbare ruimte. De kwaliteit van de leefomgeving heeft een grote invloed op het welzijn van mensen. Daarom moet wat Gezond Burger Verstand betreft hier ruim aandacht voor komen. Een belangrijk speerpunt.

Het volgende speerpunt mag wat ons betreft van de agenda. Er is teveel overlap met andere speerpunten, waardoor de focus ver te zoeken is. Dat er aandacht moet zijn voor accommodatiebeleid, maatschappelijk vastgoed en dat cultuur een rol kan spelen in het sociaal domein geloven we direct. Maar heb het er daar dan over en haal dit speerpunt uit de lijst.

Economie is voor Gezond Burger Verstand een belangrijk onderwerp en zeker een speerpunt waard. De manier waarop het nu wordt ingevuld, bevalt ons echter geenszins. We gaan de economische agenda herijken en we benadrukken nog eens dat een groeiend aanbod aan werkgelegenheid een voornaam instrument is om mensen aan het werk te krijgen. Voorzitter, we vinden dit onvoldoende. Het heeft een te hoog 'vertrouw maar op het college dan komt het wel goed' gehalte. En we zijn er ook absoluut niet van overtuigd dat beslissingen die in het verleden genomen zijn de meeste banen hebben opgeleverd voor de geïnvesteerde waarde. Bovendien vinden we de huidige economische agenda 2011-2015 een slecht instrument. Voorzitter, we vragen aan het college om een nieuwe economische agenda op te stellen die veel compacter is dan de huidige agenda en die veel helderder is in de ambities en de maatregelen om die ambities te realiseren. En voorzitter, verbetering van de werkgelegenheid, voor alle bevolkingsgroepen, moet daarbij voorop staan.

Voorzitter, zoals u weet is Gezond Burger Verstand altijd een tegenstander geweest van de ontwikkeling van Everdenberg-Oost. Wat ons betreft had hier een ander speerpunt moeten staan: Modernisering bestaande bedrijventerreinen. Wat Gezond Burger Verstand moet echt de focus liggen op de vraag hoe we bestaande leegstand en achterstand kunnen omvormen naar ambitie en activiteit. Het wordt hoog tijd dat we de lastige uitdagingen die hiermee gepaard gaan in beeld te krijgen en aan te pakken.

Ontwikkeling De Contreie, voorzitter. We snappen dat dit een belangrijk onderwerp is, maar wat we niet zien - eenvoudigweg omdat het er niet staat, voorzitter -, is waarom dit een speerpunt is. We kunnen wel wat bedenken natuurlijk. In 2011 werd nog een opbrengst van 18 miljoen voorzien, in 2012 werd dat 16 miljoen, het jaar daarna 14 miljoen en nu zitten we officieel op 10 miljoen. Waarbij al duidelijk is gemaakt, dat het ook wel 'ns 5 zouden kunnen worden. En voorzitter, in de loop van het proces zijn multifunctionele accommodatie en brede school gesneuveld.

Voorzitter, het speerpunt zou dus beter kunnen zijn: Winstgevendheid Contreie, Laten we daar dan ook gewoon duidelijk over zijn. Voorzitter, ook problemen kun je beter maar delen met anderen. Dan kunnen die meedenken in oplossingen. Vraag aan het college: is in de huidige ramingen meegenomen dat onder druk van concurrentie van andere gemeenten wellicht toch gekozen moet worden voor een verlaging van de grondprijs?

Het laatste speerpunt van het college is De Zwaaikom. De uitgangspunten zijn goed en de plannen ambitieus. We vragen ons wel ernstig af, of de plannen haalbaar zullen blijken. Oftewel, we verwachten van niet. Voorzitter, we vragen het college om ook de gemeenteraad mee te nemen in de plannenmakerij en ook de lijnen van besluitvorming zo kort mogelijk te houden.

Voorzitter samenvattend, we zijn positief over de weg die wordt gevolgd op het gebied van transparantie en het compacter en inzichtelijker maken van de begroting. Op onderdelen moeten de speerpunten scherper en we horen graag of het college daarin mee wil gaan.

Tweede termijn

Hannie3.jpg

Hannie Broekhoven

Staat voor goed onderwijs, behoud van natuur en (cultuur-) historie en voor ontwikkeling van duurzame sociale voorzieningen.
Henk van Ginneken.jpg

Henk van Ginneken

Man van weinig woorden, maar vooral daden. Staat voor een verstandig, rechtvaardig en financieel gezond burgerklimaat.
Monique.jpg

Monique Flipsen
Zet me graag in voor de agrariërs en een betere verbinding tussen hen en de burgers,

We hebben elkaar nodig.
Wil Muskens.jpg

Wil Muskens

Biologisch melkveehouder en gepensioneerd vrijwillig brandweerman. Belangenbehartiger voor Oosteind, veiligheid en verantwoord groen.
caption
Gezond Burger Verstand is een lokale politieke partij in de gemeente Oosterhout.
caption
Ook lid worden van Gezond Burger Verstand? Dat kan! Neem hiervoor contact op met info@gezondburgerverstand.nl.
caption
Contact
Neem contact op met een van de fractieleden.