0110099 - Beleid Maatschappelijke Ondersteuning 2012-2015

From GBV

0110099

Raadsvergadering Leden:Raadsvergadering 2011/12/13
Behandelaar Marjan de Meijer
Onderwerp bijdrage
Soort bijdrage
Onderwerpen
Datum
Publiceren
Samenvatting

Eerste termijn

Dank U voorzitter…

Een half jaar geleden hebben we de visie en missie Wmo opiniërend behandeld, waarbij ik mijn bijdrage afsloot met de woorden: een uiterst vage visie, die hoofdzakelijk uit theorieën bestaat en zeer twijfelachtig is in de haalbaarheid en het resultaat ervan. Nu hebben we een raadsnota voor ons liggen. De theorieën zijn verder uitgewerkt en er is een procesplan opgesteld. Dit plan ziet er overzichtelijk uit, maar helaas moet Gezond Burger Verstand constateren dat de haalbaarheid en het resultaat ervan nog steeds zeer twijfelachtig zijn. Er gaan Sociale Wijkteams ontwikkeld worden, een relatief nieuw concept, gebaseerd op één enkele gemeente, Kerkrade.


De nieuwe activiteitencentra gaan ontwikkeld worden. Hoe dat gaat uitpakken in de praktijk is ook nog onzeker. Hoe krijgen we de mensen daarheen? De heer Teigeler, die namens de Wmo-raad heeft ingesproken, kwam met een suggestie, namelijk het invoeren van een infobalie in de activiteitencentra. Een balie bemand door een burgeradviseur die de mensen wegwijs maakt, waar ze met al een vragen terecht kunnen. Op zich vindt Gezond Burger Verstand dat een goed idee. Echter, deze balie is vooral ook bedoeld voor mensen die niet zo gemakkelijk om hulp vragen. Diezelfde mensen zullen wellicht niet zo gauw uit zichzelf naar een activiteitencentrum komen en dat baart ons zorgen. Hoe krijgen we de mensen over die drempel? Gezond Burger Verstand denkt dat het een goed idee zou zijn om, wanneer een nieuw activiteitencentra officieel haar deuren opent, daar veel publieke aandacht aan te besteden in de vorm van een open dag, waarbij geen enkele bezoeker met lege handen naar huis gaat. Een samengesteld pakket, met daarin beknopte informatie over alle activiteiten, vergezeld gaand van een leuk presentje voor elke bezoeker, want waar iets gratis te halen is, zijn wij Nederlanders er vaak als de kippen bij.


Verder wordt er ingezet op sociale netwerken van burgers en de daaruit voortvloeiende zelfredzaamheid. Ik weet niet hoe vaak ik die term wel niet tegen ben gekomen in alle stukken. Ik zou daarover een deel van mijn bijdrage in mei kunnen herhalen, maar zal er nu mee volstaan dat Gezond Burger Verstand de stellingen van het Wmo-platform onderstreept, dat verharding en verhuftering van de maatschappij buiten beschouwing zijn gelaten en de naïviteit in de overtuiging van het college dat je oudere mensen nog kunt veranderen. Wellicht is het een idee om net als in Hooge Zwaluwe gebeurt, alle zelfstandige 75-plussers preventief thuis te bezoeken en in kaart te brengen welke behoeftes zij hebben.

Gezond Burger Verstand staat positief tegenover het voornemen van het college om te onderzoeken op welke wijze voor de individueel verstrekte scootmobiel een scootmobielpool opgezet zou kunnen worden. Wij vragen ons wel af waar die pools dan zouden komen en hoeveel er dat worden, want wanneer mensen daarvoor een te grote afstand moeten afleggen zal het niet werken. Of wordt hierbij alleen aan zorgcentra gedacht? Kan de wethouder daar al iets meer over zeggen?


In de stukken is te lezen dat het systeem alleen in stand kan blijven als mensen zowel hulp geven als krijgen, de wederkerigheid. In de praktijk is het echter vaak zo, dat mensen vaak niet weten of ze ooit iets terug kunnen doen of zelfs weten nooit iets terug te kunnen doen, waardoor het moeilijk is hulp te vragen en zelfs hulp te accepteren wanneer die aangeboden wordt. Ik zal een voorbeeld geven… Ik bezoek regelmatig een mevrouw op leeftijd met kanker. Ik heb haar zelf mijn hulp aangeboden. Ik kan echter niets voor haar doen, zonder dat ze zich verplicht voelt daar iets tegenover te stellen. Ik heb al lang geen chocolaatjes meer hoeven te kopen. Ik geef het op tegen te sputteren, want, zoals ze zegt, doet ze het graag. Hiermee wil ik dus aangeven dat het bepaald niet vanzelfsprekend is, die wederkerigheid. Mensen kunnen zich daar ook heel ongemakkelijk bij voelen.


Het Sociaal en Cultureel Planbureau deed onderzoek naar maatschappelijke problemen. Op nr. 1 van de maatschappelijke problemen staat ‘normen en waarden’. Typisch nederlands volgens het SCP, dat wij onze omgangsvormen als grootste maatschappelijk probleem zien, want voor veel Nederlanders geldt: Ikke en de rest kan….. Een buitenlandse mevrouw zei het kort en bondig: de deur van de buren is hier gesloten. Volgens sommigen zouden de normen en waarden mogelijk pas veranderen wanneer we de economische crisis daadwerkelijk goed in de portemonnee gaan voelen. In andere landen zorgt men vaak beter voor elkaar, maar daar zijn de maatschappelijke problemen veel groter. http://nos.nl/video/277526-hufterigheid-vervelender-dan-economie.html


Tot slot: Gezond Burger Verstand zal dit raadsvoorstel steunen, omdat de intentie goed is. Wat ons zorgen baart is de haalbaarheid. Wij wensen de toekomstige Sociale wijkteams en alle betrokken partijen dan ook veel succes met het veranderen van de Nederlandse mentaliteit. Hun rust een zware taak, zeker door de uitbreiding van het gemeentelijke takenpakket door de overheveling van AWBZ taken en de vergrijzing.


Wij hopen dat niet juist de zwakkere mensen de dupe van de bezuinigingen zullen worden, zoals mensen die nu van individuele voorzieningen gebruik maken, waarvan straks misschien besloten zal worden dat zij ze niet nodig hebben. Mensen die moeilijk nee kunnen zeggen, mensen die zich makkelijk laten bepraten. Misschien kan de wethouder ons daarin nog wat geruststellen.


Ik wil voor alle egocentrische luisteraars afsluiten met enkele woorden uit een voor Michael Jackson geschreven lied:

I’m starting with the man in the mirror Take a look at yourself and make a change

Tot zover...

Tweede termijn

Hannie3.jpg

Hannie Broekhoven

Staat voor goed onderwijs, behoud van natuur en (cultuur-) historie en voor ontwikkeling van duurzame sociale voorzieningen.
Henk van Ginneken.jpg

Henk van Ginneken

Man van weinig woorden, maar vooral daden. Staat voor een verstandig, rechtvaardig en financieel gezond burgerklimaat.
Monique.jpg

Monique Flipsen
Zet me graag in voor de agrariërs en een betere verbinding tussen hen en de burgers,

We hebben elkaar nodig.
Wil Muskens.jpg

Wil Muskens

Biologisch melkveehouder en gepensioneerd vrijwillig brandweerman. Belangenbehartiger voor Oosteind, veiligheid en verantwoord groen.
caption
Gezond Burger Verstand is een lokale politieke partij in de gemeente Oosterhout.
caption
Ook lid worden van Gezond Burger Verstand? Dat kan! Neem hiervoor contact op met info@gezondburgerverstand.nl.
caption
Contact
Neem contact op met een van de fractieleden.