0120111 - Wmo

From GBV

0120111

Raadsvergadering Leden:Raadsvergadering 2013/01/22
Behandelaar Marjan de Meijer
Onderwerp bijdrage
Soort bijdrage
Onderwerpen
Datum
Publiceren
Samenvatting

Eerste termijn

Bijdrage Voorzieningen maatschappelijke ondersteuning Raadsnota 0120111


Dank u voorzitter.

'Helpen met de handen op de rug'. 'Mensen stimuleren gebruik te maken van hun eigen kracht en directe omgeving'. Mooie woorden, maar waarschijnlijk vooral haalbaar bij die mensen die maar een klein zetje nodig hebben. Participatie kun je niet afdwingen en bepaalde mensen zullen daarom altijd meer ondersteuning nodig hebben dan andere.


De wijzigingen... De invoering van de Alphacheque is een prima bezuinigingsmaatregel en er komt geen contant geld meer aan te pas, wat ook een pluspunt is. De toezegging in het antwoord op onze sjabloonvraag dat mensen de keuze hebben hun huidige hulp te behouden stelt ons gerust.

De aanpassing dat de eigen bijdrage of de financiële tegemoetkoming naast afstemming op het inkomen ook wordt afgestemd op het vermogen heeft GBV op zich ook geen problemen mee. De nadere regels hieromtrent komen in het uitvoeringsbesluit aan de orde, wat ons op het volgende brengt:


Waar Gezond Burger Verstand nog niet helemaal vrede mee heeft is, dat het uitvoeringsbesluit niet meer opiniërend behandeld gaat worden. En zoals de sjabloonvragen laten zien zijn wij niet de enige. Naar aanleiding van de antwoorden op de vragen hebben wij de notulen van de vorige opiniërende behandeling van het uitvoeringsbesluit erop nagekeken, welke door het vorige college was toegezegd. Hierdoor is dus blijkbaar wel verwarring ontstaan. Het is ons duidelijk dat de raad in principe niet over de uitvoering gaat. We hebben het hier echter over zaken die de mens persoonlijk raken en de kaders zijn ruim.


In de raadsnota staat echter wel vermeld dat het Wmo platform, waarin ervaringsdeskundigen, gelegenheid krijgt advies uit te brengen over het uitvoeringsbesluit en dat stemt ons dan weer wel positief. De raad neemt immers doorgaans de adviezen van het Wmo platform over. Uit de notulen blijkt ook dat verschillende partijen er veel belang aan hechten dat het Wmo platform nauw betrokken wordt bij het uitvoeringsbesluit.

Dus voorzitter, kan de wethouder ons verzekeren dat de adviezen van het Wmo platform betreffende het uitvoeringsbesluit serieus meegenomen zullen worden? In afwachting van het antwoord van de wethouder en wat de overige partijen hiervan vinden zal Gezond Burger Verstand hierover een besluit nemen.


En dan voorzitter, het vaststellen van de basistarieven, wat wél een bevoegdheid van de raad is. Een minimumtarief vaststellen voor hulp bij het huishouden, zodat zorgaanbieders niet kunnen aanbesteden onder een reële kostprijs én om te voorkomen dat aanbieders vooral op prijs ipv kwaliteit concurreren. Maar wat is reëel? Zoals de brief van het VNG duidelijk maakt, kan dat vanuit verschillende perspectieven worden benaderd.


De VNG geeft in een ledenbrief aan dat de raad deze bevoegdheid kan delegeren aan het college. Er staat echter niet dat ze dit adviseren. Er staat om precies te zijn: De Wet ‘basistarieven’ sluit delegatie van de bevoegdheid niet uit. Wanneer de raad dit aan het college overlaat is het niet nodig de verordening weer aan te passen bij toekomstige aanbestedingen. Dat laatste lijkt de enige reden te zijn om deze bevoegdheid van de raad, aan het college te delegeren. Gezond Burger Verstand vindt dat geen steekhoudende reden en wil deze bevoegdheid dan ook niet uit handen geven.


En dan het volgende punt: De verordening Burgerparticipatie, die nog uitgewerkt moet gaan worden en waarschijnlijk in september wordt vastgesteld. Toch wordt hier al wel op vooruitgelopen in de raadsnota. Er zal niet jaarlijks, maar periodiek geëvalueerd worden en bij die evaluatie worden burgers betrokken. Dat laatste juicht GBV toe, maar het lijkt erop dat de rol van het WMO platform kleiner zal worden; het platform wordt in het gewijzigde artikel niet genoemd. Toch spreekt men over een verbreding van de betrokkenheid van burgers. Waarom niet in nauwe samenhang met de deskundigheid van het platform? Gezond Burger Verstand wil hier eerst antwoorden op en zal dus niet op de verordening Burgerparticipatie vooruitlopen en kan dus ook met dit punt niet instemmen.

GroenLinks zal met enkele amendementen komen, waarvan wij er 2 mee in zullen dienen: Betreffende het vaststellen van de basistarieven en de jaarlijkse evaluatie.


Tot zover voorzitter.

Tweede termijn

Hannie3.jpg

Hannie Broekhoven

Staat voor goed onderwijs, behoud van natuur en (cultuur-) historie en voor ontwikkeling van duurzame sociale voorzieningen.
Henk van Ginneken.jpg

Henk van Ginneken

Man van weinig woorden, maar vooral daden. Staat voor een verstandig, rechtvaardig en financieel gezond burgerklimaat.
Monique.jpg

Monique Flipsen
Zet me graag in voor de agrariërs en een betere verbinding tussen hen en de burgers,

We hebben elkaar nodig.
Wil Muskens.jpg

Wil Muskens

Biologisch melkveehouder en gepensioneerd vrijwillig brandweerman. Belangenbehartiger voor Oosteind, veiligheid en verantwoord groen.
caption
Gezond Burger Verstand is een lokale politieke partij in de gemeente Oosterhout.
caption
Ook lid worden van Gezond Burger Verstand? Dat kan! Neem hiervoor contact op met info@gezondburgerverstand.nl.
caption
Contact
Neem contact op met een van de fractieleden.