0150581 - Woonvisie 2016-2021

From GBV

0150581Wonen

Raadsvergadering Leden:Raadsvergadering 2016/02/23
Behandelaar Ad Strack van Schijndel
Onderwerp bijdrage
Soort bijdrage
Onderwerpen
Datum
Publiceren
Samenvatting

Eerste termijn

Voorzitter, een woonvisie is en blijft een lastig ding. Demografische ontwikkelingen zijn moeilijk in te schatten, ontwikkelingen in de behoeften van mensen, overheidsbeleid en zo nu en dan een crisis gooien iedere keer weer roet in het eten.

En als je denkt dat je het zo'n beetje onder controle hebt, gedragen huurders en eigenaren zich niet zoals ze zich horen te gedragen.

Voorzitter, volgens Gezond Burger Verstand, en we hebben dit al eerder gezegd, ligt de sleutel in flexibiliteit.

Wat wij onder flexibiliteit verstaan, zien we eigenlijk terug onder 'Bijzondere doelgroepen'. Daar wordt een aantal doelgroepen genoemd, maar wat ons betreft scharen we daaronder ook wat er bij Sociaal Domein vermeld staat. Dat zijn eigenlijk ook allemaal bijzondere doelgroepen.

En als je naar de oplossingsrichting kijkt, hebben die allemaal met flexibiliteit te maken. Inspelen op de vraag, de mogelijkheid creëren om woningen en gebouwen 'om te katten'. Maar ook: zorgen dat de kosten binnen de perken blijven en bij voorkeur dalen. Hoge kosten zorgen voor gebrek aan flexibiliteit. Flexibiliteit betekent verandering en dat betekent investering. Op de lange termijn verdien je dat dubbel en dwars terug, maar op de korte termijn moet je investeren. Goed voor de economie. Maar wat we zien is dat verandering onvoldoende van de grond komt, doordat huurders, eigenaren, maar ook projectontwikkelaars, woningcoöperaties onvoldoende financiële ruimte hebben om verstandige veranderingen door te voeren.

Flexibiliteit, voorzitter. Ook betaalbaarheid is eigenlijk flexibiliteit. Kijk maar 'ns goed naar de oplossingsrichting. Het gaat er vooral om dat mensen de gelegenheid krijgen om iets te kopen of te huren wat bij hun portemonnee past. Gezond Burger Verstand gelooft niet in subsidies, startersleningen of andere kostenverhogende maatregelen.

Wat zijn dan nog de andere speerpunten, of blijft er verder niets over. Wat Gezond Burger Verstand betreft, zijn er nog 2 andere relevante speerpunten. Namelijk leefbaarheid en duurzaamheid. We maken ons zorgen over de leefbaarheid. Nee, niet in Den Hout of de andere kerkdorpen. Maar wel in de wijken in de stad die vol worden gebouwd met onvoldoende groen, onvoldoende ruimte voor 'wat anders', dus eigenlijk ook onvoldoende ruimte voor flexibiliteit. Dit aspect van leefbaarheid krijgt onvoldoende aandacht. Wat ons betreft is het belangrijkste punt van leefbaarheid dat er ook in de wijken in de stad voldoende ruimte blijft voor groen, voor buiten leven en voor toekomstige bestemmingen die we nu nog niet op het netvlies hebben.

We maken ons ook een zorgen over wijken die aan opknapbeurten toe zijn. Maar we zien dat het college en bijvoorbeeld Thuisvester zich daar ook zorgen over maken. Dus dat gaat goed.

Duurzaamheid is voor Gezond Burger Verstand belangrijk en is niet goed bij de andere speerpunten onder te brengen. En het is belangrijk in het krachtenveld van verandering om ervoor te zorgen dat veranderingen in de goede richting gaan. In de richting van duurzame energievoorziening, in de richting van bouwen voor flexibiliteit. Ook dat is duurzaamheid. En natuurlijk duurzaam bouwen. Voor een volledig overzicht van wat dat in houdt verwijzen we graag naar Wikipedia. Wij denken dat duurzaamheid goed is voor de economie.

Voorzitter, de vraag rijst natuurlijk waarom het belangrijk is te bezuinigen op speerpunten. We houden er drie over: flexibiliteit, leefbaarheid en duurzaamheid. Wij van Gezond Burger Verstand denken dat de woonvisie daarmee overzichtelijker en eenvoudiger wordt. En dat daarmee ook de focus meer kan liggen op flexibiliteit en minder op sturing door de overheid. Daar kiezen wij voor, voorzitter: flexibiliteit, met het belang van leefbaarheid en duurzaamheid als richting en randvoorwaarde.

Hannie3.jpg

Hannie Broekhoven

Staat voor goed onderwijs, behoud van natuur en (cultuur-) historie en voor ontwikkeling van duurzame sociale voorzieningen.
Henk van Ginneken.jpg

Henk van Ginneken

Man van weinig woorden, maar vooral daden. Staat voor een verstandig, rechtvaardig en financieel gezond burgerklimaat.
Monique.jpg

Monique Flipsen
Zet me graag in voor de agrariërs en een betere verbinding tussen hen en de burgers,

We hebben elkaar nodig.
Wil Muskens.jpg

Wil Muskens

Biologisch melkveehouder en gepensioneerd vrijwillig brandweerman. Belangenbehartiger voor Oosteind, veiligheid en verantwoord groen.
caption
Gezond Burger Verstand is een lokale politieke partij in de gemeente Oosterhout.
caption
Ook lid worden van Gezond Burger Verstand? Dat kan! Neem hiervoor contact op met info@gezondburgerverstand.nl.
caption
Contact
Neem contact op met een van de fractieleden.