0150621 - Agenda Economie 2016-2021

From GBV

0150621Economische zaken

Raadsvergadering Leden:Raadsvergadering 2016/02/23
Behandelaar Ad Strack van Schijndel
Onderwerp bijdrage
Soort bijdrage
Onderwerpen
Datum
Publiceren
Samenvatting

Eerste termijn

Voorzitter,

Laten we met de deur in huis vallen. Gezond Burger Verstand heeft bij een economische agenda iets anders voor ogen dan nu voor ligt.

Deze economische agenda is een verzameling visie, strategie, ontwikkelingen en speerpunten die het kader moeten vormen voor de komende jaren. De vertaling hiervan in projecten, activiteiten en processen wordt gemaakt in het nog op te stellen uitvoeringsprogramma.

Voorzitter, wat ons betreft zijn er 2 dingen mis met deze economische agenda. Het eerste is dat de verzameling visie, strategie, ontwikkelingen en speerpunten wat ons betreft realistische doelstellingen mist. Het tweede is dat Gezond Burger Verstand wil dat het uitvoeringsprogramma onderdeel is van deze agenda. En dan hebben we het niet over de details van het uitvoeringsprogramma, maar over de hoofdlijnen, voorzitter. De hoofdlijnen van de uitvoering zoals het college dat voor zich ziet, moet onlosmakelijk onderdeel zijn van de economische agenda.

Eerst de realistische doelstellingen. Aan de hand van een paar voorbeelden wil ik laten zien wat wij graag anders zien. Eerste voorbeeld het spoor. Spoor is belangrijk voor Oosterhout. Blijkbaar zowel het spoor dat er wel is als het spoor dat er niet is. Voorzitter, als het gaat om het spoor is de huidige situatie dat er geen spoor loopt langs de A27. De plannen voor de verbreding van de A27 reiken tot aan Hooipolder en voorzien niet in een langsgelegen spoor. En in de plannen van Rijkswaterstaat wordt ook geen ruimte gereserveerd voor een spoor. Voorzitter, wij willen duidelijkheid over onze realistische doelstelling met betrekking tot een spoor langs de A27. En als die er niet is, voorzitter, willen we dit punt niet op de agenda zien. Er liep een spoor van station Gilze Rijen naar de Vijf Eiken. Voor het laatst gebruikt in 1991 en in 2010 opgebroken. Die bestaat dus niet meer. Het spoor van Lage Zwaluwe naar Weststad is er nog wel en wordt gebruikt. Maar, het gebruik van dit spoor moet worden geïntensiveerd. Waarom moet dat eigenlijk? Is dat nodig om doelstellingen op het gebied van duurzaamheid te kunnen realiseren? Is dat nodig om die bedrijven binnen te halen of hier te houden die we graag binnen onze gemeente zien? Gezond Burger Verstand wil helderheid over de doelstellingen, wij willen dat die doelstellingen realistisch zijn en we willen op hoofdlijnen zien langs welke mijlpalen die doelstellingen gerealiseerd gaan worden. Zodat we ook bijvoorbeeld in 2017 of 2018 kunnen zien hoe de vlag er bij hangt. Voorzitter, de portefeuillehouder zal wel betogen dat alles wordt gedaan om er voor te zorgen dat het Weststad spoor in stand blijft, maar we willen dat vertaald zien naar doelstellingen en mijlpalen, voorzitter. Anders lopen we ook nog het risico dat het Weststad spoor verdwijnt.

Een ander voorbeeld, voorzitter: de logistiek. In deze agenda wordt gesproken van visie, van kansen en aantrekkingskracht. We gaan initiëren, overleggen, onderzoeken, we gaan concepten ontwikkelen en natuurlijk samenwerken, organiseren, profileren, interesseren en faciliteren. Er wordt op ingezet en wordt geïnnoveerd. gestimuleerd, geoptimaliseerd, geintensiveerd, geïnvesteerd en ondersteund. Dat draagt dan bij tot een logistiek centrum, een logistiek netwerk, een logistieke havenregio, een synchromodaal product en we hebben natuurlijk ook te maken met de logistieke keten, logistieke community en vooral de logistieke hotspot, de logistieke corridor en niet te vergeten een terrein voor logistiek. Maar waar zijn de concrete ambities, de realistische doelstellingen en de mijlpalen? Voorzitter, die willen wij van Gezond Burger Verstand heel graag ook in de economische agenda zien. Anders komt er eenvoudigweg de komende vijf jaar niets van de grond.

Voorzitter, ontwikkelingen hebben tijd nodig en we moeten dus snel aan de slag om de komende 5 jaar iets te kunnen realiseren. Dat willen we terugzien in de economische agenda.

Hannie3.jpg

Hannie Broekhoven

Staat voor goed onderwijs, behoud van natuur en (cultuur-) historie en voor ontwikkeling van duurzame sociale voorzieningen.
Henk van Ginneken.jpg

Henk van Ginneken

Man van weinig woorden, maar vooral daden. Staat voor een verstandig, rechtvaardig en financieel gezond burgerklimaat.
Monique.jpg

Monique Flipsen
Zet me graag in voor de agrariërs en een betere verbinding tussen hen en de burgers,

We hebben elkaar nodig.
Wil Muskens.jpg

Wil Muskens

Biologisch melkveehouder en gepensioneerd vrijwillig brandweerman. Belangenbehartiger voor Oosteind, veiligheid en verantwoord groen.
caption
Gezond Burger Verstand is een lokale politieke partij in de gemeente Oosterhout.
caption
Ook lid worden van Gezond Burger Verstand? Dat kan! Neem hiervoor contact op met info@gezondburgerverstand.nl.
caption
Contact
Neem contact op met een van de fractieleden.