Semantic search

From GBV
Search

Edit query Show embed code

The query [[Category:Bijdrage]] [[Raadsvergadering::Leden:Raadsvergadering 2016/02/23]] was answered by the SMWSQLStore3 in 0.0242 seconds.


Results 1 – 3    (Previous 50 | Next 50)   (20 | 50 | 100 | 250 | 500)   (JSON | CSV | RSS | RDF)

0150493 - Herziening bestemmingsplan Bergvlietse Bossen

0150493Stedelijke ontwikkeling en ruimtelijke ordening

Raadsvergadering Leden:Raadsvergadering 2016/02/23
Behandelaar Ad Strack van Schijndel
Onderwerp bijdrage
Soort bijdrage
Onderwerpen
Datum
Publiceren
Samenvatting


Eerste termijn

Voorzitter,

Vaststelling bestemmingsplan buitengebied Bergvlietse Bossen. Een tiental jaren geleden is het mogelijk gemaakt om een golfterrein te realiseren in het gebied ter Aalst. Namelijk de golfbaan Bergvliet. De bedoeling hiervan was de natuur in het gebied te behouden en te versterken en de rust.

Nu ligt er een voorstel waarin behalve wordt voorgesteld om 85 woningen te realiseren en een Wellness hotel de vestigen in dit waardevolle gebied. Gezond verstand vraagt zich af hoe dit mogelijk geworden is. De portefeuillehouder verzwijgt verwijt de raad dat deze niet goed opgelet heeft bij de behandeling van een vorig bestemmingsplan vaststelling. Het zou kunnen, maar een vraag aan de portefeuillehouder was er geen ambtenaar die betrokken was bij het vaststellen van de bestemmingsplan. Die ambtenaar was late betrokken bij de realisering van der vlies. Graag antwoord. Wij als raad sta nu met de rug tegen de buren wat betreft de realisatie van 250 Charles. Een van de insprekers vroeg zich af of

0150581 - Woonvisie 2016-2021

0150581Wonen

Raadsvergadering Leden:Raadsvergadering 2016/02/23
Behandelaar Ad Strack van Schijndel
Onderwerp bijdrage
Soort bijdrage
Onderwerpen
Datum
Publiceren
Samenvatting

Eerste termijn

Voorzitter, een woonvisie is en blijft een lastig ding. Demografische ontwikkelingen zijn moeilijk in te schatten, ontwikkelingen in de behoeften van mensen, overheidsbeleid en zo nu en dan een crisis gooien iedere keer weer roet in het eten.

En als je denkt dat je het zo'n beetje onder controle hebt, gedragen huurders en eigenaren zich niet zoals ze zich horen te gedragen.

Voorzitter, volgens Gezond Burger Verstand, en we hebben dit al eerder gezegd, ligt de sleutel in flexibiliteit.

Wat wij onder flexibiliteit verstaan, zien we eigenlijk terug onder 'Bijzondere doelgroepen'. Daar wordt een aantal doelgroepen genoemd, maar wat ons betreft scharen we daaronder ook wat er bij Sociaal Domein vermeld staat. Dat zijn eigenlijk ook allemaal bijzondere doelgroepen.

En als je naar de oplossingsrichting kijkt, hebben die allemaal met flexibiliteit te maken. Inspelen op de vraag, de mogelijkheid creëren om woningen en gebouwen 'om te katten'. Maar ook: zorgen dat de kosten binnen de perken blijven en bij voorkeur dalen. Hoge kosten zorgen voor gebrek aan flexibiliteit. Flexibiliteit betekent verandering en dat betekent investering. Op de lange termijn verdien je dat dubbel en dwars terug, maar op de korte termijn moet je investeren. Goed voor de economie. Maar wat we zien is dat verandering onvoldoende van de grond komt, doordat huurders, eigenaren, maar ook projectontwikkelaars, woningcoöperaties onvoldoende financiële ruimte hebben om verstandige veranderingen door te voeren.

Flexibiliteit, voorzitter. Ook betaalbaarheid is eigenlijk flexibiliteit. Kijk maar 'ns goed naar de oplossingsrichting. Het gaat er vooral om dat mensen de gelegenheid krijgen om iets te kopen of te huren wat bij hun portemonnee past. Gezond Burger Verstand gelooft niet in subsidies, startersleningen of andere kostenverhogende maatregelen.

Wat zijn dan nog de andere speerpunten, of blijft er verder niets over. Wat Gezond Burger Verstand betreft, zijn er nog 2 andere relevante speerpunten. Namelijk leefbaarheid en duurzaamheid. We maken ons zorgen over de leefbaarheid. Nee, niet in Den Hout of de andere kerkdorpen. Maar wel in de wijken in de stad die vol worden gebouwd met onvoldoende groen, onvoldoende ruimte voor 'wat anders', dus eigenlijk ook onvoldoende ruimte voor flexibiliteit. Dit aspect van leefbaarheid krijgt onvoldoende aandacht. Wat ons betreft is het belangrijkste punt van leefbaarheid dat er ook in de wijken in de stad voldoende ruimte blijft voor groen, voor buiten leven en voor toekomstige bestemmingen die we nu nog niet op het netvlies hebben.

We maken ons ook een zorgen over wijken die aan opknapbeurten toe zijn. Maar we zien dat het college en bijvoorbeeld Thuisvester zich daar ook zorgen over maken. Dus dat gaat goed.

Duurzaamheid is voor Gezond Burger Verstand belangrijk en is niet goed bij de andere speerpunten onder te brengen. En het is belangrijk in het krachtenveld van verandering om ervoor te zorgen dat veranderingen in de goede richting gaan. In de richting van duurzame energievoorziening, in de richting van bouwen voor flexibiliteit. Ook dat is duurzaamheid. En natuurlijk duurzaam bouwen. Voor een volledig overzicht van wat dat in houdt verwijzen we graag naar Wikipedia. Wij denken dat duurzaamheid goed is voor de economie.

Voorzitter, de vraag rijst natuurlijk waarom het belangrijk is te bezuinigen op speerpunten. We houden er drie over: flexibiliteit, leefbaarheid en duurzaamheid. Wij van Gezond Burger Verstand denken dat de woonvisie daarmee overzichtelijker en eenvoudiger wordt. En dat daarmee ook de focus meer kan liggen op flexibiliteit en minder op sturing door de overheid. Daar kiezen wij voor, voorzitter: flexibiliteit, met het belang van leefbaarheid en duurzaamheid als richting en randvoorwaarde.

0150621 - Agenda Economie 2016-2021

0150621Economische zaken

Raadsvergadering Leden:Raadsvergadering 2016/02/23
Behandelaar Ad Strack van Schijndel
Onderwerp bijdrage
Soort bijdrage
Onderwerpen
Datum
Publiceren
Samenvatting

Eerste termijn

Voorzitter,

Laten we met de deur in huis vallen. Gezond Burger Verstand heeft bij een economische agenda iets anders voor ogen dan nu voor ligt.

Deze economische agenda is een verzameling visie, strategie, ontwikkelingen en speerpunten die het kader moeten vormen voor de komende jaren. De vertaling hiervan in projecten, activiteiten en processen wordt gemaakt in het nog op te stellen uitvoeringsprogramma.

Voorzitter, wat ons betreft zijn er 2 dingen mis met deze economische agenda. Het eerste is dat de verzameling visie, strategie, ontwikkelingen en speerpunten wat ons betreft realistische doelstellingen mist. Het tweede is dat Gezond Burger Verstand wil dat het uitvoeringsprogramma onderdeel is van deze agenda. En dan hebben we het niet over de details van het uitvoeringsprogramma, maar over de hoofdlijnen, voorzitter. De hoofdlijnen van de uitvoering zoals het college dat voor zich ziet, moet onlosmakelijk onderdeel zijn van de economische agenda.

Eerst de realistische doelstellingen. Aan de hand van een paar voorbeelden wil ik laten zien wat wij graag anders zien. Eerste voorbeeld het spoor. Spoor is belangrijk voor Oosterhout. Blijkbaar zowel het spoor dat er wel is als het spoor dat er niet is. Voorzitter, als het gaat om het spoor is de huidige situatie dat er geen spoor loopt langs de A27. De plannen voor de verbreding van de A27 reiken tot aan Hooipolder en voorzien niet in een langsgelegen spoor. En in de plannen van Rijkswaterstaat wordt ook geen ruimte gereserveerd voor een spoor. Voorzitter, wij willen duidelijkheid over onze realistische doelstelling met betrekking tot een spoor langs de A27. En als die er niet is, voorzitter, willen we dit punt niet op de agenda zien. Er liep een spoor van station Gilze Rijen naar de Vijf Eiken. Voor het laatst gebruikt in 1991 en in 2010 opgebroken. Die bestaat dus niet meer. Het spoor van Lage Zwaluwe naar Weststad is er nog wel en wordt gebruikt. Maar, het gebruik van dit spoor moet worden geïntensiveerd. Waarom moet dat eigenlijk? Is dat nodig om doelstellingen op het gebied van duurzaamheid te kunnen realiseren? Is dat nodig om die bedrijven binnen te halen of hier te houden die we graag binnen onze gemeente zien? Gezond Burger Verstand wil helderheid over de doelstellingen, wij willen dat die doelstellingen realistisch zijn en we willen op hoofdlijnen zien langs welke mijlpalen die doelstellingen gerealiseerd gaan worden. Zodat we ook bijvoorbeeld in 2017 of 2018 kunnen zien hoe de vlag er bij hangt. Voorzitter, de portefeuillehouder zal wel betogen dat alles wordt gedaan om er voor te zorgen dat het Weststad spoor in stand blijft, maar we willen dat vertaald zien naar doelstellingen en mijlpalen, voorzitter. Anders lopen we ook nog het risico dat het Weststad spoor verdwijnt.

Een ander voorbeeld, voorzitter: de logistiek. In deze agenda wordt gesproken van visie, van kansen en aantrekkingskracht. We gaan initiëren, overleggen, onderzoeken, we gaan concepten ontwikkelen en natuurlijk samenwerken, organiseren, profileren, interesseren en faciliteren. Er wordt op ingezet en wordt geïnnoveerd. gestimuleerd, geoptimaliseerd, geintensiveerd, geïnvesteerd en ondersteund. Dat draagt dan bij tot een logistiek centrum, een logistiek netwerk, een logistieke havenregio, een synchromodaal product en we hebben natuurlijk ook te maken met de logistieke keten, logistieke community en vooral de logistieke hotspot, de logistieke corridor en niet te vergeten een terrein voor logistiek. Maar waar zijn de concrete ambities, de realistische doelstellingen en de mijlpalen? Voorzitter, die willen wij van Gezond Burger Verstand heel graag ook in de economische agenda zien. Anders komt er eenvoudigweg de komende vijf jaar niets van de grond.

Voorzitter, ontwikkelingen hebben tijd nodig en we moeten dus snel aan de slag om de komende 5 jaar iets te kunnen realiseren. Dat willen we terugzien in de economische agenda.